Kategorier
Betraktelser

Klansamhället och staten

Vi kan se att klansamhället dött ut i Sverige. Det kan bero på att samhället tar hand om de unga och de gamla så att vi medelålders kan jobba och betala skatt. Det har sina fördelar, men också nackdelar. Vi tappar mycket av kontakten mellan generationerna när inte de äldre tvingas be sina barn om hjälp, eller de medelålders tvingas be sina föräldrar om hjälp med barnpassningen.

Men tydligast ser vi det nog bland vissa invandrargrupper där klansamhället består. De har aldrig lärt sig att lita på att staten/kommunen ska ta hand om de i släkten som behöver hjälp, tex småbarn eller gamla och sjuka. De är vana med att de måste lösa det själva med familjens och släktens hjälp. Visst skapar det ett beroende och den som tvingas be en rik farbror om hjälp kan tvingas ställa upp på farbroderns krav på moral. Det är väl ungefär samma som när föräldrars säger åt sina vuxna barn att så länge de bor hemma gäller föräldrarnas regler – tex att inte ha sena fester eller att dra hem sängkamrater. Vi kanske inte vill medge det men även svenska föräldrar ställer krav på sina barn att leva upp till föräldrarnas moral. De flesta vill inte att barnen ska försörja sig inom porrindustrin, eller för all del ens bli sopgubbe. En del är nöjd oavsett hur barnen försörjer sig så länge de överlever tills de blir vuxna. Vissa har också problem med om barnen växer upp till homos (eller heteros), träffar någon av annan religion eller hudnyans. Få föräldrar blir glada om ens barn träffar någon som är äldre än oss själva och då vill föräldrarna gärna hjälpa barnen att förstå det olämpliga i den kärleken.

Men klansamhället då? Bland invandrargrupper så ser vi hur klansamhället kommer tillbaks. Det är som vissa av de kriminella säger själva. Det är bättre att råna svennar för de har ingen släkt som tar hämnd. De går till polisen och tror det hjälper med en polisanmälan. I helvete heller. Vårt samhälle är sjukt naivt när det gäller unga brottslingar.

Så vad är då lösningen, att vi svenskar också börjar organisera oss i klaner? Fast då heter det väl medborgargarden? Nej, jag föredrar att staten återtar våldsmonopolen, att unga som begår grova brott blir inlåsta.

Jag vill ha ett starkt samhälle. Samtidigt behöver det inte vara överdrivet starkt. Samhället ska skydda oss från andra och hjälpa oss när vi ber om det och behöver det. Samhället ska inte skydda oss från oss själva eller från sånt som vi inte behöver skyddas från, tex att grannen målar om sitt hus i en ful färg.

Alternativet är att klansamhället, maffian, återuppstår. Någon kommer att ta makten om samhället abdikerar. Jag föredrar att staten blir hårdare mot de som vill skapa andra lagar. Demokratin är inte perfekt, men den är det bästa vi har. I alla fall tills vi kommer på något bättre.

Ett svar på ”Klansamhället och staten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *